Wednesday, April 13, 2011

pengalaman intebiu jpa 2011

salam..
(actually post ni adalh dri note kt fb yg sy tulis smalam..just perkongsian)
oleh kerana ramai yg nak ana share pasal tmuduga yg berlaku pg td..so here it is..
jam 9.30 pg bertolak..haha(tu pon kne cter ke)
sesampai di sana..cari la tempat tmuduga akn berlaku...(make sure bju korang dh iron malam ni utk temuduga esok ye..tdo awal!)
ok..kat sana..korang kne cri board yg tulis nama dan bilik tmuduga..serta panel berapa..ana dapat panel 2..kol 11.55 pg n dalam grup ana ade 5 org..semua melayu perempuan..pastu ade sorang cina lelaki..(sori ayat cam keling sket)
pastu setelah identify nama korang..g bilik pendaftaran utk sign nama atau boleh dikatekn mcm daftar something like that la...pastu korg kne tggu kat bilik tu smpai tibe mase utk penyerahan clear folder n photocopied things yg korang bawak..then die bg tag nombor...
smpai msenye..dah pas amik tag no sume..ana pon beratur la...(b4 dat..korang try la mingle around wit new frens outside the interview rooms..best woo dpt knal kwn bru dlm mse 5 minit dh bole siap tukar2 no phone segale..haha)
msuk bilik tmuduga..ade la 3 org interviewers(sume doctor !!)
bile dijemput duduk..bru duduk..jgn memndai nak duduk suke2..pastu senyum semanis gula...huhu..(fake smile doesnt worth babeyh..make it a real one!)
mcm ana tdi..die akn ucap selamat dtg n gud morning..pastu kitorg pon greet la dat way too..
n then one of the panel introduces himself n his frens..(doktor Ismail,doktor....(x ingat sudah namanye ape..maaf dok..) n the other one doktor kamaruzzaman..
pastu dr ismail suruh introduce urself in bi...so..sampai part ana dh stat merapu dlm bi..(YA Allah..ana cuak punye pasal..tros gagap..padahal intro bru)tapi ana lek je pastu..huhu(korang jgn mcm ni tau!
pastu 1st thing die tnye..apa kelebihan blaja di luar negara..sedangkn dri segi teknologi..kite sama je ngan ngara luar dri sudut perubatan..(soklan ni dlm bi tau)
pastu ana statla merapu blek..haha..ana jawab..im not denying dat in the terms of technologies..our local uni do hv same techno like uni in the oversea.but in this global world..our country needs a graduates dat has high self resistance,more experienced n more competitive to show da identity of civilised country..so..i think dat i will hv more advantages in these aspects if i study in uni in the oversea compared to studying in the local uni...
pastu soklan second..(bm)
selepas tamat pengajian di luar negara..adakah anda akn pulang terus ke negara utk berkhidmat di negara atau mencari pengalamn terlebih dahulu d luar negara?
ana pon jawab..selepas tamat pengajian..sy akn pulang trus ke negara utk berkhidmat dgn kerajaan kerana bg sy pengalaman yg sy peroleh smasa pengajian selama 5-6 tahun di luar negara telah mencukupi utk di aplikasikn di dlm negara..(kite kn dh sign ngan jpa utk berkhidmat ngan negara selma 10 taun dgn kerajaan lpas tamat belajar..so nape perlu cri pasal ckp yg kite nak kerja di luar negara dulu bru blek ke msia??)
n then die tnye lg..kalu kami hantar anda ke kawasan pedalamn seperti di gua musang utk berkhidmat..boleh ke??anda x bersa tertekn ke sebb selama ni anda belajar perubatan dlm keadaan serba canggih dgn kmudhn tekno yg tinggi??
ana pon jawab..huhu..bagi saya berkhidmat di kwsn pedalamn merupkn satu pngalamn bru bg sy dan ia tdak mnjadi satu masalah besar kpd sy utk menghadapi cabarn di kwsn sedemikian jika hendak dbandingkn dgn pesakit2 yg sedng mnunggu khidmat drpd sy utk merawat mereka..sy tdak nafikn yg sy mungkin berasa sedikit tertekn..namun ia merupakn satu tanggungjawb yg sy wajib galas setelah bergelar seorg doktor..iaitu utk berkhidmat kpd masyarakat...(ceewah ana x sangke ana boleh jawab gtu..huhu..)
pastu die tnye lg..kamu tahu kan bahawa pemilihn biasiswa jpa pd tahun ni agak ketat..anda rse mengapa JPA patut beri anda biasiswa ni..??ape kelebihan anda...
pastu ana angkatla tgn nak jawab..
ana pon stat la blek hujah2 ana..haha
sy ptot dberikn biasiswa JPA kerana sepnjg idop sy..sy telah membuktikn yg sy mmpunyai kesungguhn dan minat yg mendalm terhdap bidang yg ditwarkn oleh pihak JPA ini..jdi,jika sy dberikn peluang utk mndapat biasiswa ini..sekurang kurangnya pihak JPA telah mmbntu sy utk mncapai cita2 sy mnjadi seorg doktor dn seterusnye berkhidmat kpd negara n rakyat msia...
pastu die pon ckp terima kasih dan mmpersilakn kmi kluar..kami pon ckp thk u...
so dat's all..
(ape yg ana boleh ckp..interview ari ni best..no provoke2..no current issues n so on)
tapi INGAT!!!korang kne prepare byk2..sebb the other panel from other rooms..diorg tnye pasal NKRA..wawasan 2020 n so on..
ape2po..doa byk2 ngan Allah..(bace ma'thurat plg penting!)
solat hajat n minx ktenangn hati dri Allah..
Thx a lot kepada kawan2 yg support ana dn hantar mesej support smalam...credit to ama..(byk bntu sy hari ni)..tq yus,a.i........unie...dn rakan2 len yg beri ketenangan hati..tidak lupe senior sy akmal hakim..n yg len2...i luv u guys..
papepon..gud luck utk interview korang..tdoq awal..iron awal(ana 2 ari lepas dh iron baju...hoho..)
AAAAAAALLLLLLLL theeeeee best guys!!!innallah maakum!!!!!

2 comments:

  1. salam sayang sahabat lama..
    hihi..

    ReplyDelete
  2. salam sayang back to budak_kolej...ni amnah kan???haha

    ReplyDelete